Para cezası nedir

Şub 12, 2022 Genel

İdari para cezası, Kabahatler Kanunu ve diğer özel kanunlarda düzenlenen kabahatler kapsamında öngörülen ve kamu kurumlarınca uygulanan idari yaptırım türüdür. 1 Haziran 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'yla suçlar ve kabahatler olarak ayrım yapılmıştır.Dec 30, 2021

Para cezası türleri nelerdir?

Para cezası, hem ceza hukukunu hem de idare hukukunu ilgilendiren bir kavramdır. Bu nedenle ana hatlarıyla iki tür para cezası olduğu söylenebilir : İdari Para Cezası ve Adli Para Cezası.

1 günlük adli para cezası ne kadar?

Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen adli para cezası minimum 5 günden maksimum 730 gün arası olmak üzere ceza yaptırımı bulunan günlüğü en az 20 tl'den en fazla 100 tl'ye kadar hesaplanır.

Adli para cezası neye göre belirlenir?

TCK m.52/1'e göre adli para cezası; “5 günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde 730 günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.”

Adli para cezası ödenmezse ne olur?

Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilebilir ve yalnızca mahkemeler hükmedebilir. Hükümlü ödeyeceği miktarı mağdur olan kişiye değil, Devlet Hazinesine ödeyecektir.

Adli para cezaları af kapsamında mi?

Bir başka anlatımla adli para cezaları için ayrı bir af müessesi bulunmamaktadır. Kişiler hakkında kesinleşmiş bulunan adli para cezalarını affetmek yetkisi, diğer tüm cezalarda olduğu gibi TBMM'ye aittir. TBMM, bu yetkisini çıkaracağı genel af ya da özel af niteliğindeki bir af kanunu ile kullanabilir.

Adli para cezası ödenmezse ne olur 2020?

Adli Para Cezası hapis cezasına çevirme; Adli para cezası ödenmediği takdirde ve kamu yararına yapılması gereken 400 saatlik çalışma gerekliliği yerine getirilmediğinde, Cumhuriyet savcılığı tarafından hapis cezası kararı çıkarılmaktadır.

5 bin gün adli para cezası ne kadar?

Örneğin, nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası (TCK md. 158/1-birinci cümle), 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.